Ha Groningen!


Ben jij al eens in Groningen geweest? Na een paar jaar heb ik deze stad in het hoge noorden weer bezocht! Want ja, als je als Stadjer geboren bent, dan moet je zo nu en dan terug! Ik neem je mee in mijn dagtripje! winkeltjes en mooie panden.

 

Vanaf de A28 met de auto de stad in, voor het mooie oude stationsgebouw (renaissance- en gotische stijlelementen uit 1896) langs waar ik wat gewacht heb op bus en trein. Je ziet nu ook aan je linkerhand het Groninger Museum. Het lijken trouwens wel ingepakte cadeautjes. Ik ben hier nog nooit geweest, maar het is zeker de moeite waard! Wanneer je met de trein gaat steek je door naar de stad over de museumbrug.

 

Parkeren met de auto kan je goed doen in de parkeergarage aan de Rademarkt, je loopt dan binnen 1 minuut de Herestraat in. Hoofdstraat van Groningen met veel bekende winkels.
Ik ben er! Deze Herestraat, waar ik mijn vroegere voetstappen bijna kan voelen wanneer ik hier loop! En al die fietsen fietsen fietsen. Het geeft de stad een luchtige charme met ongedwongen allure. Poeh wat is het vandaag warm, 37 graden. Maar het valt me mee, gewoon niets passen vandaag 🙂 zou dat lukken?


   

Mooie Art Nouveau-stijl panden! Als kind was ik al gek op deze stijl. Ik kocht bij “The Sting” met mijn moeder mijn eerst bewuste kledingoutfit in het blauw met oker, en dan gecombineerd met mijn suède okergele laarsjes voelde ik me zo mezelf.
Nu is dit het winkelpand van Costes geworden. Ook leuk!
Vanuit de Herestraat kom je op de Grote Markt waar je aan het Waagplein heerlijk koffie kunt drinken, ook op de Grote markt met de “Olle Grieze” in je vizier zit je gewoonweg super! 

  

Dan naar de Oosterstraat, waar onder andere de tweedehandswinkel “Appel en Ei”  en sieradenzaak “Het Oortje” zitten. Bij het oortje vind je allerlei oorbellen; van bijzondere moderne vormen tot aan romantisch toe. Echt even kijken!

 

Bijna aan het einde van de Oosterstraat kun je rechts doorsteken (Carolieweg) en zo weer rechts naar de Gelkingestraat.
Ohja hier kon ik heerlijk snel naar beneden fietsen! Wat je je al niet herinnert tijdens een wandeling door de stad. Ik mis mijn fiets wel. Volgende keer gaat hij mee!

He de LegerDump! Gelkingestraat nr 31. Ik kocht hier legerhemden en gebruikte deze als jurkjes, dus wie weet zijn ze er nog. Ik mag van de vriendelijke verkoopster (ze zijn in Groningen vaak echt gastvrij in winkels) de hele bak leeghalen en dat is voor mij natuurlijk geen straf, en ja hoor onderin ligt er één. Ha! deze gaat voor 3 euro mee, en ook het groene hoofddoekje. Kan ik altijd wel weer wat mee… en anders mijn kinderen wel 🙂

  

Door naar de Grote Markt langs de voormalige V&D (oef dat is raar) waar je nu op een verdieping je kunst kunt exposeren.
“La Place” zit er nog wel… 6 roltrappen hoog , ik lunchte hier elke week op vrijdag met mijn vriend (nu man 🙂 ) op 18 jarige leeftijd dus dat moest echt weer even! Toen had je nog niet zoveel eetgelegenheden…. en na wel een beetje een vreemd sfeertje in zo n lege V&D gaan we de roltrappen weer af.
Op naar de Zwanestraat, welke kleurrijk is versierd met linten. Mooi!! De straat waar mijn vader zijn stereo-installatie kocht, ik vond dat als kind nogal fascinerend al die speakers en apparatuur en heb zijn liefde voor muziek in stereo luisteren zeker meegekregen!
Ook hier horecagelegenheden en een winkeltje met heerlijke theesoorten! @Simon Lévelt 

 

Wat leuk alle bankjes zijn hier voorzien van een tekst.“Nait soezen, moar doun!” Wie weet wat hier staat? Heerlijk Groningse uitspraak. Ik denk dat hij nog geregeld in mijn hoofd blijft nazingen. “Niet zeuren, maar doen!” 😉
Vanuit de Zwanestraat ga je linksaf en kom je op de Vismarkt met de A-kerk. Vaak zijn hier allerlei markten te vinden! Bloemen, stoffenmarkt, vis.. gewoon ff Googlen.

Op de vismarkt staat ook de Korenbeurs. Het vele glas in dit gebouw (achterkant gebouw) was nodig om veel daglicht te hebben, belangrijk voor het keuren van het graan. Nu zit er de AH in, hebben ze een goede locatie voor gekozen! Langs de korenbeurs kom je in de frivole Folkingestraat. Deze eerder gewone straat is omgetoverd tot een heerlijk sfeertje vol bijzondere kleding, eten – en kringloop winkeltjes. Echt een aanrader als je Groningen gaat bezoeken!

  

En dan als kers op de taart een bohemien ketting krijgen. Wat een lief cadeautje  ♥!  Deze dag is compleet. En of ik nog iets heb gepast?..ehh ja 1 ding en daar bleef het bij, soms wint de hitte het echt!

Je bent aan het einde van de Folkingestraat nu weer vlakbij de Rademarkt (parkeergarage). Alleen nog een stukje over het Zuiderdiep ….. en als je het dan nog niet zat bent…. daar zitten nog leuke tentjes om wat te eten en zo het dagje Groningen goed te laten bezinken. Proost!

Wij stappen in de auto.
Dag Groningen! Je was leuk!

Ebrina Haga-Valk

Ebrina is Getrouwd en samen met hun 4 kinderen wonen ze in Zwolle. Naast dat Ebrina Kleurconsulent is, werkte ze jaren binnen de jeugdhulpverlening. "Van kinds af aan ben ik creatief met textiel om dingen van te maken en te verfraaien. Elke stof, creatie of combinatie roept weer iets anders op. Ik ben gek op tweedehands & vintage. De vondsten, duurzaamheid en zoveelste leven van deze spullen vind ik superleuk!"

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookLinkedInPinterest

Deel online: